50 gram jäst
5 dl mjölk
1 ½ dl havregryn
½ dl linfrö
½ dl vetekli (groddar)
50 gram margarin

1 msk sirap
1 tsk salt
7 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
(Detta är orginalreceptet, sen blandar jag friskt i solrosfrön, morötter (3 normalstora brukar bli bra), potatis, blandar ut vetemjöl med grahamsmjöl osv.)
Smula jästen i degbunken & rör ut i lite av den kalla mjölken. Blanda hälften av mjölken med havregryn, linfrö och kli och koka till en gröt. Rör ner smöret så det smälter och tillsätt sen resten av mjölken. Rör ner gröten i jästblandningen. Tillsätt sirap, salt och större delen av mjölet. När degen nästan är färdigarbetad tillsätts bakpulvret utrört i lite mjöl. Kavla genast ut degen och ta ut centimetertjocka kakor. Låt jäsa på plåt övertäckta i ca 40 minuter.
Nagga före jäsning. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Om långpannebak..bre ut degen och skär fyrkanter – låt jäsa och lägg på några minuters gräddtid.
2 kommentarer:
Men Anna!!
Hygglo, dags att baka lite i veckan då!
Tack!
Kram / C
Ring när det e klart så kommer jag
LYCKA TILL!!!!!
Skicka en kommentar